Scroll Down
 
 

University of Tennessee


Johnson Ward Pedestrian Mall Extension | Knoxville, TN
 
 

We are the prime consultant working with the University of Tennessee to convert Andy Holt Boulevard into an extension of the Johnson Ward Pedestrian Mall. This exciting new project represents a major step toward a pedestrian-centered university that prioritizes the ecological health of its campus and health and well-being of its community.

The $7.6 million project will close the boulevard to all public vehicular traffic while allowing limited access for the student transit system and deliveries to a student dorm and a planned dining hall. Safe and convenient biking will be provided by dedicated bike lanes separate from the transit lane and pedestrian mall. The mall will provide students with a gracious pedestrian corridor for learning and gathering.

The design team is working closely with university representatives to artfully accommodate multiple uses of the mall while fostering a healthy, safe, and enjoyable environment within the network of campus spaces. The mall will showcase stormwater mitigation systems, honor significant figures in the history of the university, and form plaza spaces while reshaping entrances to buildings along the mall.

Plant materials and other amenities will reflect the naturalistic character of east Tennessee and sustainable patterns of development within the University’s East Tennessee setting.

 

Client
The University of Tennessee

Awards
2019 American School & University Architectural Portfolio Landscape Architecture Citation Award

Business Line
Campuses

Region
US Southeast

Team
William “Bill” Bruce, Jr., Associate Director, Office Lead + Principal
Cliff Brooks, Associate Principal
Nathan Hunter, Associate
Patrick Osborne, Senior Landscape Architect


 
Search